Hvad er hælspore?
Begrebet hælspore er blevet et populært ord blandt selvdiagnosticerende individer, der har ondt i hælen. Der er en generel tendens til at afskrive smerter omkring hælen eller under svangen som hælsporer – selvom det i virkeligheden er en smule misvisende.
Den korrekte lidelse, som hælsporer betegner, er en irritationstilstand omkring hælen. Nærmere bestemt i det område, hvor der sidder en sene på hælknoglen. Irritationen viser sig ved en smerte, når du belaster området, for eksempel når du går eller løber.
Grunden til at lidelsen ofte forveksles med andre lignende smerter er, at lidelsen fik sit navn efter en beskrivelse af røntgenbilleder taget af patienter, som oplevede de førnævnte smerter i området omkring hælen. Ved et røntgenbillede af disse patienter kan man se en mindre ”udtrækning” af hælknoglen – altså ligner det en lille ”spore”, og lidelsen fik derfor sit navn. Det har senere vist sig, at patienter diagnosticeret af fagfolk med hælspore ikke nødvendigvis har denne fysiske sporelignende hæl.
Hvorfor får man hælspore?
Hvis foden og ikke mindst hælen udsættes for stor belastning, vil kalk aflejre sig ved enden af hælknoglen. Hvis belastningen fortsætter, er der risiko for, at området omkring hælknoglen bliver betændt. Når først området er blevet overbelastet og svagt, kan senepladen overrives helt eller delvist som konsekvens af overbelastningen. Den beskadigede seneplade bliver forkalket, og denne er, hvad man kalder for hælsporen.
Hælsporen er altså ikke et problem i sig selv, men nærmere sagt et produkt af et problem i din hæl. Smerten, der unægtelig hører til at have en hælspore, opstår ved, at trædepuden udfordres af hælsporen.
Det er svært at sætte fingeren på den egentlige årsag til hælsporer. Lidelsen kan forekomme, fordi du har brugt dårligt fodtøj, der ikke støtter foden hensigtsmæssigt. Det kan også forekomme, fordi du har øget belastningen af foden, fordi du går forkert på foden, fordi du er overvægtig, gangbesværet, ældre eller hyppig løber.
Hvordan opdager jeg en hælspore?
At foden og i særdeleshed hælen smerter, er det mest essentielle symptom på en hælspore. Der er dog flere symptomer, der vil forekomme ved lidelsen. For mange er det smertefuldt at gå – helt fra du står ud af sengen, kan det gøre ondt at træde på fødderne. Ofte vil folk med hælspore også justere deres gang, så den på bedste vis aflaster foden, når de bærer på vægt.
Typisk vil smerterne i hælen blive bedre, når foden bliver varmere, i takt med at dagens aktiviteter påbegyndes. Omvendt vender smerterne også for mange tilbage i løbet af dagen. Mange læger finder også, når de hører om patienters sygdomsforløb, at patienterne har foretaget en ændring i deres aktivitetsniveau, inden de første gang oplevede smerterne i hælen.
Når en læge stiller diagnosen, lytter han først og fremmest til patientens sygehistorie, da denne ofte er en stor opklarende kilde. Derudover vil lægen også kunne påpege hælsporen ved at trykke på området, således at patienten oplever en ømhed. Yderligere vil denne ømhed forværres, hvis tæerne bøjes bagud på samme tid. I nogle tilfælde vil der også forekomme en let hævelse i det lidende område.
Hvis disse beskrivelser passer på dine smerter, bør du opsøge din læge. Ofte skal der ikke mere end den førnævnte undersøgelse til at diagnosticere patienter og derefter sætte dem i gang med det rette behandlingsforløb.
Hvordan behandles rigtig hælspore?
Hælsporen behandles på to måder: Ved at lindre symptomerne og ved at finde årsagerne. I og med at årsagen er den oprindelige grund til smerterne, skal denne først identificeres, og derefter skal der rådes bod på denne faktor.
Som symptombehandling af smerterne kan is, akupunktur, træning, korrigerende indlæg, binyrebarkhormon-blokade og i yderste tilfælde en operation være med til at lindre smerterne.
Jo tidligere en hælspore opdages, jo bedre kan det forebygges, at den udvikles. En udviklet hælspore kan tage helt op til 2 år om at forsvinde – derfor er tålmodighed frem for alt andet det bedste våben i kampen mod smerten.