Langt de fleste hyppige løbere vil med tiden stifte bekendtskab med løbeskader. Det kan være alt lige fra de helt små problematikker som vabler til mindre overbelastningsskader såvel som større beskadigelser, der kan føre til kroniske tilstande.
Luppen vendes mod både den store og den lille smerte, når løbeskaden i denne artikel bliver undersøgt.
Genoptræning, når skaden er sket
Løb er hårdt for kroppen. Det er en monoton træning, der slider på de samme af kroppens led, muskler og sener. Dermed ikke sagt at løb er dårligt for kroppen; det siger sig selv, at dette ikke er tilfældet. Løb kan dog derimod, hvis ikke det forebygges, lede til overbelastningsskader, mens også akutte skader kan forekomme på løbeturen.
Ved en skade skal din krop først aflastes, så den får mulighed for at komme sig ovenpå beskadigelsen uden at blive yderligere udfordret. Når du igen er klar til at komme tilbage til træningen, er det vitalt, at du gør det stille og roligt. En typisk, habil måde at vende tilbage til sin gamle form er ved et såkaldt ”stigeforløb”. Her starter man ud roligt og øger sværhedsgraden i meget langsomt tempo ved enten at øge træningslængden eller intensiteten.
Og undervurder ikke kosten i genoptræningen, for det er vigtigt at kroppen får de rigtige byggesten og at du har rigelig med energi til at træne.
Læs mere om kosttilskud.
Smerte er ikke noget, man lever med
Når du er skadet, bør du tage det alvorligt – ellers risikerer du at være skadet længere tid end den egentlige skade ville vare. Løb og generel træning bør være for sjov. Derfor må du også kende mulighederne for at slippe af med smerterne ved for eksempel skinnebensbetændelse. Smerte er ikke et vilkår – og det skal ud af dit system, inden du kan påbegynde træningen igen.
Forebyggelse fremfor alt
Det er ikke ofte, at det bliver talt om. Alligevel synes det som om at næsten alle løbere bliver skadet på et tidspunkt. Om det bunder i at danskere er dovne til at forebygge skader er måske diskutabelt. I hvert fald er der aldrig noget i vejen for at have sin forebyggelse på plads – for alt forskning viser, at du så undgår langt de fleste skader.
Musklerne bør være varme, inden du begynder et krævende løb. Det betyder, at du bør løbe i et lettere tempo eller varme op med øvelser, inden du begynder din træning.
Da du ved løb bruger de samme muskelgrupper, er det som noget af det vigtigste nødvendigt, at du er opmærksom på din krop. Når du træner, nedbryder du muskulaturen – og den skal derefter have tid til at superkompensere, således at muskulaturen bliver stærkere. Let ømhed er godt; det er et tegn på, at du udfordrer dig selv, men overbelastning er aldrig godt og vil med tiden føre til skader, så lyt derfor til din krops signaler fremfor alt.
Vil du vide mere om løbeskader?