Prioriter din søvn og bliv sundere

Søvn er sammen med kost og motion en af de tre grundstammer i et sundt liv i balance. En forbedring af din søvn kan resultere i flere sundhedsfremmende ændringer i dit liv. Får du nok kvalitetssøvn, vil du opleve, at du bliver stærkere mentalt, får mere overskud og bedre kognitive funktioner.

Hvis du er en af de 100.000 danskere, der døjer med søvnproblemer, eller føler du dig træt og uoplagt i løbet af dagen, så får du her en række gode råd, der kan hjælpe dig til at sove bedre og få mere energi i dagligdagen.

Regelmæssighed er vigtigt

Vores kroppe er styrede af et indre ur, der hjælper os med at falde til ro ved aftentid og være energifyldte i løbet af dagen. Den såkaldte cirkadiane rytme styrer flere processer i kroppen, herunder frigivelsen af Melatonin, der betegnes som kroppens naturlige søvnhormon. Melatonin frigives i kroppen, når din hjerne mener, at det er tid til at gå i seng, og mængden af Melatonin i kroppen reduceres igen, når det er ved at være tid til at stå op – typisk om morgenen. Flere faktorer kan have indflydelse på, hvordan Melatonin frigives.

Helt overordnet frigives der Melatonin i kroppen, når din krop udsættes for mindre mængder af lys, end det har været tilfældet igennem en periode. Dette sker naturligt om eftermiddagen, hvor solen er svagere og senere på aftenen, når selvsamme er gået ned. Derudover frigives der også Melatonin i kroppen, når kroppen mener, at det er ved at være på tide at gå i seng. Det er her, at regelmæssigheden spiller ind. Du kan således vænne din krop til at frigive Melatonin (så du derved bliver træt) på bestemte tidspunkter af dagen.

Vanens magt

Gør det derfor til en vane at gå i seng på et bestemt tidspunkt om aftenen og stå op 7 eller 8 timer efter – fast. Om det er muligt, bør du holde rutinen også i weekenderne, da du ellers kan komme ud af den gode rytme, hvilket efterfølgende vil kræve en ny tilvænningsperiode. Når det så er sagt, så er det naturligvis helt normalt, at man gerne vil smide sig i sin gode kontinentalseng i weekenderne og sove et par timer længere. I stedet for at gå i seng kl. 23 og stå op kl. 7, kan du overveje at rykke din søvn med et par timer, men undgå at overdrive ved at gå i seng kl. 5 og stå op kl. 14. Dette kan skabe søvnforstyrrelser og være en barriere for en god nats søvn natten mellem søndag til mandag.

Undgå alkohol og koffein

Alkohol og koffein er alle stimulanser, der opkvikker, og derved forstyrrer din krops naturlige søvnbalance. Pas på med at drikke for meget alkohol om aftnerne og undgå at drikke koffein-indholdige drikke efter kl. 16. Begge dele kan have indflydelse på din søvnkvalitet og hastigheden, med hvilken du falder i søvn.

Nikotin kan have samme virkning som koffein. Cigaretter er naturligvis ikke sunde for dig, og de er heller ikke fordrende for den gode nats søvn.

Energidrikke påvirker hjertet

Drikker du mange af de såkaldte energidrikke, så vær opmærksom på, at de fleste (hvis ikke alle) indeholder Taurin. Taurin er en aminosyre, der findes naturligt i kroppen. Selvom det ikke har nogle beviselige egenskaber ift. at give mere energi, så bruges det i flere energidrikke, da Taurin kan få hjertet til at slå hurtigere, og derved give en form for placebo-effekt af, at energidrikken er bedre end den egentligt er. Et hurtigt slående hjerte kan gøre det sværere at gå til ro, og du vil derfor opleve søvnbesvær.