Styrketræning uden vægte: Kan man blive stærk kun med egen kropsvægt?

Træning uden maskiner er blevet populært igen

Det er blevet enormt populært at træne kun ved brug af sin egen kropsvægt. Flere og flere bliver inspireret af kroppens muligheder for udfoldelse og søger i højere grad væk fra maskinerne. Dette ses tydeligt med sportsgrene som Crossfit, hvor kroppen bliver det bærende element i træningen.

Her gælder det om, at flytte sin egen krop ind og ud af mange typer af stillinger, man ikke ville finde i maskinerne.

Der vil være mange, som måske er skeptiske overfor ideen om kun at træne med sin egen kropsvægt. Kan det virkelig være en effektiv måde at træne musklerne på? Kan man blive stærkere og større uden at løfte tunge vægte?

Træningsformer uden vægte

Modsat hvad man skulle tro, så er det faktisk ikke nødvendigt med tunge vægte for at blive stærkere. Det er klart, at vægte er og bliver ekstremt effektivt som træningsredskab, men man kan faktisk godt opnå de samme resultater med egen kropsvægt.

Laver man eksempelvis en armbøjning, træner man helt de samme muskler som ved et bænkpres.

Der er selvfølgelig bare ét problem her…

Når man laver et bænkpres, kan man tilpasse vægten, når man bliver stærkere.

Det kan man ikke helt på samme måde, når man laver armbøjninger, da man har en kropsvægt, der måske forbliver den samme. Derfor er man nødt til at gribe situationen anderledes an for at sikre udvikling i sin træning.

Ved at udnytte vægtstangsprincippet kan man belaste musklerne mere ved at ændre på kropspositionerne.

Eksempelvis:

  • Prøv at lave en almindelig armbøjning. Når du har gjort dette, skal du dernæst prøve følgende:
  • Prøv at lave en armbøjning, mens dine skuldre er skubbet frem foran hænderne.

Kan du mærke, at dette er sværere end en almindelig armbøjning?

Dette er et eksempel på udnyttelse af vægtstangsprincippet. Her ændres der på vinklen i skuldrene for at øge belastningen.

Som øvelsen ovenfor viser, kan det altså sagtens lade sig gøre at blive stærkere med egen kropvægt. Hvis du kan lave mere end 10 gentagelser i en øvelse, så er det tid til at gøre den sværere ved at ændre på måde, du udfører øvelsen på.

Konklusion

Træning uden maskiner er blevet ekstremt populært under sportsgrene såsom crossfit, calisthenics, gymnastik mm.

Denne træningsform inkluderer øvelser såsom pull-ups, dips, armbøjninger mm. og kan være gode alternativer til vægtstængerne og håndvægte. Man kan blive både mere muskuløs og stærkere kun ved egen kropsvægt, blot man husker at tilpasse øvelsernes sværhedsgrad i takt med, at man bliver bedre.